TikTok

Jak usunąć konto na TikToku?

Jak usunąć konto na TikToku?

Wiele osób posiada konta na TikToku i cieszą się z korzystania z tej aplikacji. Natomiast, coraz częściej pojawiają się użytkownicy, którzy nie czują się dobrze w tej społeczności i chcą na stałe usunąć swoje konto. W tym artykule dowiesz się, jakie są najczęstsze powody usunięcia konta na TikToku, a także sprawdzisz, gdzie trafią twoje nagrania. Będzie również część poświęcona na wyciszenie konta i czy jest możliwe jego chwilowe zablokowanie. Zapraszamy do lektury!

Partner

Dlaczego użytkownicy chcą usunąć swoje konto na TikToku?

Aplikacja TikTok zawładnęła światem mediów społecznościowych, gdzie to krótkie filmiki zaczęły być motorem napędowym do rozwoju kariery. Powstała zupełnie nowa grupa influencerów, którzy byli w stanie przystosować się do tego, co nowe, ale także wykorzystać do dzielenia się swoją pasją. Niemniej jednak pojawiła się również ciemna strona tej popularności, jakim jest hejt. Wiele osób zaczęło odczuwać negatywne skutki informacji, które docierają do nich poprzez komentarze lub wiadomości prywatne.

Drugim powodem jest wypalenie, jakie odczuwają twórcy treści na TikToku. Jest to bardzo poważne zjawisko, które można porównać do wypalenia zawodowego. Ostatnim powodem usunięcia konta jest chęć zniknięcia z tej platformy społecznościowej. Wśród osób, które chcą usunąć te trzy powody, stanowią największą grupę, dlatego tutaj zostały przytoczone.

Czy usunięcie konta TikTok oznacza usunięcie wszystkich opublikowanych treści?

Jeśli podejmujesz decyzję o usunięciu konta, musisz wiedzieć, że na początku twoje konto przejdzie w stan dezaktywacji, a ten stan będzie się utrzymywał przez 30 dni. Aplikacja TikTok daje Ci szansę na cofnięcie swojej decyzji o usunięciu konta. W tym czasie twoje konto nie będzie dostępne publicznie, a wszystkie treści zostaną zarchiwizowane i nie będą widoczne na innych.

Sprawdź też:  Jak zrobić duet na TikToku?

Jeśli zdecydujesz się na cofnięcie decyzji o usunięciu konta, wystarczy, że zalogujesz się do swojego konta w aplikacji, a następnie określisz, że chcesz aktywować ponownie swoje konto. Natomiast, jeśli w ciągu 30 dni nie zmienisz swojej decyzji, to twoje konto zostanie zarchiwizowane, a treści trwale usunięte.

Z czym wiąże się usunięcie konta na TikToku?

Usunięcie konta na TikToku nie wiąże się jedynie z trwałym usunięciem treści, ale również wpływa na inne czynności, które zostały przez ciebie podjęte w aplikacji. Pierwszą, ważną informacją jest to, że po okresie 30 dni od podjęcia decyzji o usunięciu nie będzie możliwości zalogowania się do swojego konta. Jest to bardzo ważne, ponieważ tracisz dostęp do swoich kontaktów z TikToka oraz treści opublikowanych przez siebie, ale też inne osoby.

Po drugie, nie będzie możliwości składania reklamacji za zakupione produkty lub usługi zakupione poprzez aplikację TikTok. Po trzecie, nie będzie możliwości wypłacenia środków za sprzedane produkty lub usługi, jeśli są procesowane poprzez TikTok, jeśli przed zamknięciem konta, te środki nie zostały pobrane. Dodatkowo informacje przesyłane do innych użytkowników nie będą dla Ciebie dostępne, ale będą dostępne dla innych użytkowników TikToka.

Jak usunąć konto na TikToku? – krok po kroku

Jeśli podejmiesz decyzję, że chcesz usunąć konto na TikToku, to musisz przejść przez następujące kroki:

  1. Przejdź do aplikacji TikTok na swoim telefonie,
  2. Przejdź do swojego konta, za pomocą nazwy „Ja”
  3. Kliknij trzy pionowe kropki w prawym górnym rogu aplikacji i przejdź do opcji „Ustawienia i Prywatność”
  4. Przejdź do opcji „Zarządzanie kontem”,
  5. W dolnej części aplikacji znajdziesz opcję „Usuń konto” i następnie zostaniesz przeprowadzony przez proces za pomocą kilku pytań i obowiązkowych odpowiedzi.
  6. Otrzymasz informację, że twoje konto zostało zdezaktywowane na 30 dni i w ciągu tego czasu możesz cofnąć swoją decyzję.
Sprawdź też:  Fajne nazwy na TikTok po angielsku

Przechodząc przez te 6 kroków, będziesz w stanie szybko dezaktywować, a następnie usunąć swoje konto. Pamiętaj, że samo odinstalowanie aplikacji nie powoduje, że twoje konto zostało usunięte.

Jak ukryć swoje konto na TikToku?

Jeśli nadal chcesz mieć dostęp do aplikacji TikTok oraz do wszystkich jej funkcjonalności, ale jednocześnie chcesz ukryć swoje treści, to zapoznaj się z tą krótką instrukcją:

  1. Przejdź do aplikacji TikTok na swoim telefonie,
  2. Przejdź do swojego konta poprzez wybranie opcji „ja”, a następnie wybierz trzy poziome kropki u góry ekranu,
  3. Następnie wybierz opcję „Prywatność”, gdzie masz do wyboru opcję konta prywatnego, wybór osób, które mogą wyświetlać treści oraz konto publiczne.
  4. Wybierz jedną z opcji i zatwierdź.

Jeśli wybierzesz opcję konta prywatnego, wtedy tylko Ty będziesz mieć dostęp do opublikowanych treści. Natomiast jeśli wybierzesz opcję drugą, czyli wybrane osoby mogą widzieć twoje treści, wtedy tylko te osoby będą mogły obejrzeć nagranie. Wybór opcji konta prywatnego zapewnia Ci dostęp do konta oraz osób, z którymi utrzymujesz kontakt lub z tymi, których chcesz obserwować. Jest to opcja pośrednia pomiędzy posiadaniem konta publicznego a całkowitym usunięciem konta.

Jak usunąć filmy na TikToku?

Jeśli chcesz zadbać o swoją prywatność, to kolejnym dobrym wyborem może być usunięcie opublikowanych przez Ciebie filmów. Jest to opcja, która ponownie daje Ci możliwość zatrzymania swojego konta oraz informacji, jakie na nim posiadasz. Natomiast inne osoby, nie będą mogły już wyświetlać twoich treści. Jak w takim razie usunąć pojedynczy film na TikToku?

  1. Przejdź do aplikacji TikTok na swoim telefonie,
  2. Otwórz wideo i wybierz opcję trzech poziomych kropek u góry strony,
  3. Wybierz z listy opcję „kosz” i potwierdź usunięcie nagrania.

Jeśli chcesz usunąć więcej niż jedno nagrania, to niestety będzie konieczne przechodzenie przez wszystkie filmy po kolei.

Sprawdź też:  Jak łatwo zmienić nazwę na TikTok?

Podsumowanie

TikTok to aplikacja, która przyciąga wiele osób poprzez możliwość łatwego poruszania się oraz dostępności dla każdej osoby. Niestety, jak większość aplikacji posiada również swoje ciemne strony takie jak uzależnienie od mediów społecznościowych, hejt czy wypalenie. Warto jest znać opcje, jakie pomogą Ci poradzić sobie z trudnościami. Możesz usunąć swoje filmy, pozostawiając dostęp do aplikacji, wiadomości i możliwości korzystania z aplikacji, ale również możesz całkowicie usunąć swoje konto. Decyzja należy do Ciebie!