Social Media

Jak usunąć konto na Facebooku bez hasła?

Jak usunąć konto na Facebooku bez hasła?

Facebook od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych mediów społecznościowych. Przez ten jakże długi czas miliardy ludzi utworzyły swoje profile na FB. Niekiedy jednak przychodzi taki czas, że konto jest już nam zbędne — nie spełnia swojej funkcji lub na jego miejsce chcielibyśmy stworzyć nowe, a stare usunąć nie wprowadzając przy okazji w błąd naszych znajomych.

Jednak, jeśli konto było nie było przez nas używane od bardzo dawna, a co za tym idzie, nie pamiętamy już starego hasła potrzebnego do logowania, usunięcie konta nie jest wcale takie proste.

Powodów usunięcia konta jest naprawdę wiele: jesteśmy ofiarą hejtu, poprzez to właśnie konto, jeżeli ktoś ukradł nasze konto, nie używamy już tego konta, a dostajemy mnóstwo powiadomień, czy konto należało do zmarłej już osoby. W poniższym artykule przedstawię najlepsze sposoby na prawidłową i całkowicie skuteczną likwidację konta na Facebooku, także bez użycia hasła.

Partner

Resetowanie hasła

Jeśli tak jak w opisanym wyżej przypadku chcesz usunąć konto, a zapomniałeś hasła, istnieje możliwość jego zresetowania. Aby to zrobić, należy przy etapie logowania nacisnąć link „zresetuj hasło”, który przeniesie nas do odpowiedniej strony.

Znajdując się na tej stronie, jesteśmy zmuszeni podać e-mail lub numer telefonu, na który ma przyjść jednorazowe hasło, za pomocą którego zalogujemy się do naszego profilu na Facebooku.

Tworzenie kopii zapasowej

Istnieją liczne przypadki, że mimo chęci usunięcia konta, nie chcemy utracić wszystkich danych zgromadzonych na naszym profilu. Aby pobrać dane, należy najpierw wejść w zakładkę ustawienia, a następnie pod nagłówkiem główne ustawienia konta znajdziemy na samym dole – pobierz kopię. Link ten przeniesie nas do kolejnej zakładki uruchom moje archiwum.

Sprawdź też:  Jak być niewidocznym na Messengerze?

W tym miejscu Facebook zażąda od nas podania ponownie hasła do konta, a następnie będzie trwało przygotowywanie pliku, który będziemy mogli pobrać. Równocześnie na połączony za hasłem adres e-mail zostaną wysłane dwa maile: jeden informujący o prośbie o pobraniu danych, drugi natomiast będzie zawierał odnośnik do kolejnej strony (tu uwaga, nie należy się niecierpliwić, jeśli mail nie pojawia się przez dłuższą chwilę, jest to najprawdopodobniej spowodowane tym, że na naszym koncie znajduje się duża ilość danych i potrzeba dłuższej chwili na ich spakowanie).

Konto na Facebooku zawiera znacznie więcej informacji, niż nam się wydaje, są to nie tylko nasze posty czy historie rozmów na Messengerze. Możemy tam znaleźć m.in. informacje: o znajomych, o reklamach, które kliknęliśmy i które były nam podpowiadane zgodnie z naszymi zainteresowaniami, osoby – które obserwowaliśmy i które nas obserwowały, a także oczywiście pełną historię statusu konta (np. blokady). Dlatego jeśli zdecydujemy się na pobranie z usuwanego przez nas konta danych, należy zadbać o to, by w przyszłości nie wpadły w niepowołane ręce.

Usunięcie konta przez link

Po utworzeniu kopii zapasowej i zgraniu wszelkich niezbędnych danych z konta, można przystąpić do jego usunięcia. Można to zrobić (jeśli dalej jesteśmy zalogowani na to konto), poprzez kliknięcie tego oto linku: https://www.facebook.com/help/delete_account.

Następnie w wyskakującej informacji naciskamy przycisk „Usuń moje konto”. Facebook następnie poprosi nas o przepisanie odpowiedniego kodu z obrazka i podanie hasła do konta. Po wpisaniu owych informacji akceptujemy przyciskiem „Ok”. Po naciśnięciu tego przycisku pojawi się informacja o tym, że konto jest w trakcie oczekiwania na jego usunięcie, które nastąpi po 14 dniach.

Przez ten czas mamy jeszcze możliwość zmiany decyzji o usunięciu konta. Istnieje jednak pewna nieścisłość, ponieważ sam Facebook rezerwuje sobie czas 3 miesięcy — dokładnie 90 dni, na powiązanie wszelkich informacji związanych z naszym kontem. My natomiast już po wspomnianych dwóch tygodniach, nie będziemy mieli do niego żadnego dostępu. Jeśli cały czas wahasz się, czy usunąć konto dobrym pomysłem, jest próba jego dezaktywacji.

Sprawdź też:  Koniec niebieskiego logo Messengera!

Usunięcie konta osoby zmarłej

Istnieje jeden sposób na usunięcie konta bez wcześniejszego zalogowania się na nie. Tym wyjątkiem od reguły jest śmierć bliskiej osoby. W takim wypadku firma Meta udostępnia wniosek dotyczący konta zmarłej osoby. Koniecznie jest przedstawienie odpowiednich dokumentów potwierdzających, że działa w imieniu osoby zmarłej.

Usunięcie informacji bez czekania

Istnieje również możliwość usunięcia szybko większości informacji z naszego konta przed upływem rzeczonych 3 miesięcy. Aby to zrobić, należy przejść do zakładki „Ustawienia prywatności”, a następnie kliknąć „Ustawienia”.

Kolejnym krokiem jest kliknięcie „Prywatność”, a potem zostanie nam już ustawienie jak najniższych praw, czyli np. tylko dla siebie. Takie działanie ograniczy informacje o nas do czasu całkowitego usunięcia konta przez Facebooka.

Dezaktywacja konta

Konta wcale nie trzeba od razu usuwać na zawsze, na początku możemy spróbować dezaktywacji. Zawieszenie konta ma niemal takie same skutki jak jego usunięcie – nie jest dostępne, a także nie pokazuje się naszym znajomym.

Najważniejszą różnicą jest to, że można przywrócić je do normalnego funkcjonowania. Wchodząc w większe szczegóły, można odnaleźć kolejną różnicę, pomiędzy tym dwoma działaniami. Jest to informacja o tym, że dezaktywowaliśmy konto, która dotrze do naszych znajomych, w formie powiadomienia – w przeciwieństwie do całkowitej dezaktywacji, która nie pozostawi po sobie niemal żadnego śladu.

Zawieszenie konta w praktyce wygląda następująco. Najpierw należy tak jak przy innych działaniach kliknąć przycisk Ustawienia, a następnie Bezpieczeństwo. Po wciśnięciu przed naszymi oczami pokazuje się zakładka: Ustawienia zabezpieczeń, a na samym dole Dezaktywuj konto. Po kliknięciu to miejsce Facebook ostrzega nas przed konsekwencjami, jakie spowoduje zawieszenie konta. Zapyta nas również o przyczynę opuszczenia, poprosi o podanie większej liczby szczegółów i rezygnację z wiadomości przesyłanych na e-mail. Będziemy mogli również ustawić automatyczną aktywację konta, po upływie wybranej przez nas ilości dni. Jeśli dezaktywacja się udała, powinniśmy otrzymać komunikat, który to potwierdzi. Aby je ponownie aktywować, wystarczy zalogować się na nie.

Sprawdź też:  Czy warto założyć fanpage na Facebooku?

Usuwając Facebooka, usuwam też Messengera?

Często padającym pytaniem jest, czy jeśli zdecyduję się na usunięcie profilu na Facebooku, będzie to oznaczało również usunięcie historii Messengera. Odpowiedź brzmi: niekoniecznie.

W zdecydowanej większości przypadków oba ten konta są powiązane. Jednak, jeśli zarejestrujemy się do Messengera za pomocą numeru telefonu, aplikacja nie przypisze ich do konta na Facebooku. Ważną informacją, jest również to, że z można prowadzić konwersacje ze znajomymi nawet wtedy, kiedy konto jest dezaktywowane. Należy w takim przypadku pamiętać jednak o tym, by logować się tym samym adresem e-mail oraz hasłem. Niedobrą wiadomością jest natomiast to, że jeżeli konto Messenger powstało poprzez połączenie z FB, to wtedy usuwając tam nasz profil, historia wszystkich naszych rozmów zostanie utracona.