Social Media

Jak wejść na zablokowany profil na Facebooku?

Jak wejść na zablokowany profil na Facebooku?

Dostęp do mediów społecznościowych w krajach zachodnich jest dziś powszechne. Każdego dnia przeglądamy informacje, które zostały opublikowane na profilach naszych znajomych czy współpracowników. Jesteśmy zaciekawieniu tym, co robi dana osoba, gdzie jest i jakimi informacjami ze swojego życia prywatnego lub zawodowego dzieli się z innymi.

Facebook nadal jest jednym z najbardziej popularnych serwisów, które odwiedzają miliony ludzi na całym świecie. Wraz z rosnącą popularnością tematu bezpieczeństwa danych w sieci, właściciel platformy Facebook, dał swoim użytkownikom możliwość dostosowania widoczności informacji na profilu do grona znajomych lub blokowania innych użytkowników. Jeśli interesuje Cię temat związany z zablokowaniem widoczności profilu dla innych użytkowników, to zapraszam do przeczytania całego artykułu!

Partner

Co daje zablokowanie kogoś na Facebooku?

Indywidualne zablokowanie dostępu do informacji na Twoim profilu powoduje kilka kluczowych zmian w widoczności postów i zdjęć, które wcześniej były dla tej osoby łatwo dostępne.

Po pierwsze zablokowanie powoduje to, że Facebook przestaje traktować osobę zablokowaną jako Twojego znajomego. Natomiast nie jest to wszystko, co daje zablokowanie użytkownika.

Osoba zablokowana nie będzie mogła wyszukać Twojego profilu poprzez wyszukiwarkę aplikacji. Nie będzie mieć również podglądu do Twoich postów, zdjęć, lajków i komentarzy. Twój profil niejako zniknie z sieci społecznościowej dla tej osoby. Łączy się to również z możliwości rozpoczęcia konwersacji za pomocą aplikacji Messenger. Już nie będzie to możliwe! Starsze wiadomości zostaną zapisane w historii, dlatego będziesz mieć do nich dostęp. Natomiast jeśli zostanie utworzona konwersacja grupowa, to pojawi się informacja, że w tej grupie znajduje się osoba przez Ciebie zablokowana.

Pamiętaj, że możesz zablokować jedynie osobę, która znajduje się w gronie znajomych. Poniżej przedstawimy Ci dwie opcje zabezpieczenia twojego konta zarówno dla osób, które posiadasz w sieci znajomych, jak i też te, które w tym gronie się nie znajdują.

Sprawdź też:  Jak usunąć osobę z Messengera?

W jaki sposób mogę zablokować kogoś na Facebooku?

Facebook to jedno z najpopularniejszych mediów społecznościowych, które towarzyszy nam od wielu lat. Na tej platformie dzielimy się informacjami, zdjęciami z naszego prywatnego życia, takimi jak ślub, narodziny dzieci czy zdjęcia z egzotycznych wakacji. Niewiele osób wie, że ich profile często są publiczne, co oznacza, że każdy możesz wyszukać nasz profil i bez konieczności dołączania do grona znajomych ma możliwość zobaczenia wszystkich opublikowanych postów i zdjęć.

Aby zabezpieczyć nasz profil przed nieznanymi osobami, należy zablokować możliwość dostępu do informacji na profilu. Jest to bardzo szybki i łatwy proces, który składa się z kilku kroków.

  1. Przejdź do swojego profilu na platformie Facebook,
  2. Wybierz ikonę „Ustawienia”,
  3. Przejdź do kategorii „Ustawienia prywatności i narzędzia”
  4. Wybierz odpowiednie ustawienia widoczności profilu, zawężając widoczność do konkretnej grupy użytkowników.

W ten sposób zabezpieczysz swoje konto przed ogólnodostępnym podglądem na informacje, które zamieszczasz na swoim profilu.

Jeśli jednak chcesz zablokować dostęp do informacji dla konkretnej osoby, wtedy sposób postępowania jest inny. Składa się z trzech kroków:

  1. Przejdź do profilu osoby, którą chcesz zablokować.
  2. Wybierz ikonę trzech kropek, które znajdują się po prawej stronie pod zdjęciem w tle.
  3. Z listy wybierz opcję „Zablokuj”.

Czy inny użytkownik wie, że go zablokowałem?

Częstym pytaniem, które pojawia się wraz z indywidualnym zablokowaniem jednej osoby, jest to „Czy zablokowana przeze mnie osoba to widzi lub dostanie powiadomienie o blokadzie?” Odpowiedź brzmi: Nie. Natomiast jeśli od dłuższego czasu nie będą się pojawiały aktualizacje Twojego profilu, to możliwe, że zacznie Cię podejrzewać o blokadę. Może też minąć wiele miesięcy i zablokowana osoba nie będzie miała świadomości, jakie kroki zostały wobec niej podjęte.

Jak sprawdzić kto zablokował mnie na Facebooku?

Zablokowanie indywidualnego profilu na Facebooku wiąże się z kilkoma przywilejami, takimi jak brak możliwości wyszukiwania twojego profilu, brak dostępu do postów, zdjęć, komentarzy czy pozostawionych polubień. Osoba zablokowana ma bardzo utrudniony kontakt zarówno przez platformę Facebook, jak i Messengera. Może się również zdarzyć tak, że to ty będziesz kogoś podejrzewać o zablokowanie. Jak szybko sprawdzić to tezę i ją potwierdzić lub zanegować? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka szybkich rozwiązań, które pomogą Ci w sprawdzeniu informacji o zablokowaniu.

Sprawdź też:  Jak odzyskać usunięte wiadomości z Messengera?

Sprawdź wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania to pierwszy element, który informuje Cię czy pojawiają się informacje o profilu, który poszukujesz. Oczywiście nie jest to idealny wyznacznik, ale jest to pierwszy krok, który musisz wykonać, aby sprawdzić, czy ktoś zablokował dla Ciebie dostęp do informacji. Dlaczego nie jest to idealny wyznacznik? Możesz się okazać, że użytkownik po prostu usunął swoje konto, ponieważ nie widział wartości w udostępnianiu informacji ze swojego życia prywatnego.

Drugim elementem do sprawdzenia są twoje historyczne konwersacje za pomocą Messengera. Nawet jeśli dana osoba usunęła konto, to nadal może mieć dostęp do komunikatora, aby pozostać w kontakcie ze znajomymi. Jeśli nie możesz wysłać wiadomości lub pojawia się komunikat z informacją „Wysyłanie wiadomości do Użytkownika zostało zablokowane”, to może już być to pierwszy element potwierdzający, że zostałeś zablokowany.

Zapytaj wspólnych znajomych

Zapytanie wspólnych znajomych będzie najbardziej wiarygodnym elementem potwierdzającym tezę o zablokowaniu twojego profilu na Facebooku przez innego użytkownika. Jeśli inne osoby, mają łatwość w wyszukaniu profilu i informacji, to oznacza, że twoje konto zostało zablokowane. Ważne jest to, aby osobami, które sprawdzają tę tezę, byli wspólni znajomi. Jeśli będą to osoby trzecie, to może się okazać, że widoczność całego profilu została zablokowana.

Opublikowanie informacji wraz z uwzględnieniem innego profilu

Jeśli chcesz opublikować wspólne zdjęcie lub post, który chcesz oznaczyć tagiem Użytkownika, ale nie możesz tego zrobić. To również jest to oznaka zablokowania twojego konta przez innego użytkownika Facebooka. Jest to bardzo wyraźny znak, że możliwość dodawania informacji o innym użytkowniku została zablokowana i więcej już nie będzie dla Ciebie dostępna.

Jak wejść na profil użytkownika, który mnie zablokował?

Jeśli chcesz czasami zajrzeć na profil osoby, która Cię zablokowała, to jest tylko jeden sposób. Założenie innego konta na platformie Facebook. Założenie nowego konta wiąże się jedynie ze zmianą skrzynki mailowej na inną, więc nie jest to bardzo skomplikowany proces. Z poziomu innego użytkownika możesz bez problemu wyszukać profil osoby oraz sprawdzić nowe posty, zdjęcia lub informacje o tej osobie. To, co jest ważne, zadziała to tylko w momencie, gdy profil jest dostępny publicznie. Jeśli w ramach bezpieczeństwa, użytkownik ograniczył widoczność profilu do minimum, to założenie nowego profilu na Facebooku nie zadziała prawidłowo.

Sprawdź też:  Jak wejść na Linkedin bez logowania?

Coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego, w jaki sposób informacje są udostępnianie publicznie za pomocą platformy Facebook. Zarówno ty możesz ograniczyć widoczność profilu dla innych lub zablokować użytkownika, ale również ty możesz przekonać się, jak to wygląda z drugiej strony. W artykule przedstawiliśmy wskazówki do tego, w jaki sposób zabezpieczyć swoje konto oraz w jaki sposób można obejść zabezpieczenia.