Social Media

Jak odblokować kogoś na Facebooku?

Jak odblokować kogoś na Facebooku?

Facebook oferuje członkom opcję blokowania i odblokowywania jako sposób na regulowanie kontroli dostępu do profilu dla innych użytkowników. Druga opcja to pytanie, jak odblokować kogoś na Facebooku. Dowiedzmy się.

Gdy odblokujesz kogoś na Facebooku, użytkownicy mogą wysłać Ci zaproszenie do znajomych i wyświetlić Twój profil w zależności od ustawień prywatności i kontroli uprawnień. W tym artykule pokazano, jak odblokować profil i szczegółowo omówiono wpływ tego działania na prywatność i bezpieczeństwo.

Partner

Profile na Facebooku

Z 2,89 miliardem aktywnych użytkowników miesięcznie w drugim kwartale 2021 r. Facebook był aktywnym kanałem komunikacji dla użytkowników na całym świecie. Aby rozpocząć, użytkownicy muszą utworzyć konto, zwane również profilem.

Jest to spersonalizowana przestrzeń, w której możesz publikować aktualizacje, udostępniać multimedia, tworzyć listę znajomych, łączyć się z innymi użytkownikami i dodawać dane osobowe, z którymi widzowie mogą się kontaktować w oparciu o ustawienia prywatności. Członkowie mogą przesyłać zdjęcia i filmy, wysyłać wiadomości, tworzyć wydarzenia i strony, grać w gry, wysyłać zaproszenia, śledzić artystów, oglądać filmy na żywo, kupować i sprzedawać lokalnie oraz dołączać do grup, aby wymienić tylko kilka.

Zawartość Twojego profilu zależy od tego, w jaki sposób ją kontrolujesz. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz, aby użytkownik mógł przeglądać Twój profil, możesz go zablokować. Możesz zmienić ustawienia prywatności, zaktualizować hasło, zarządzać postami na swojej osi czasu, edytować informacje o profilu, przeglądać tagi, ograniczać dostęp odbiorców i przeprowadzać kontrolę prywatności.

Dlaczego blokujemy innych na Facebooku?

Czasami nie da się tego obejść — pewna osoba naprawdę Cię uraziła i nie chcesz jej nigdzie i o żadnej porze na swojej osi czasu. W takim przypadku czas ją zablokować. Kiedy kogoś zablokujesz, nie będzie on mógł publikować na Twojej osi czasu. Nie będą mogli zobaczyć niczego, co publikujesz na swojej osi czasu, oznaczać Cię, wysyłać Ci zaproszenia lub rozpocząć z Tobą rozmowy.

Sprawdź też:  Jak wejść na Linkedin bez logowania?

Odblokowanie kogoś na Facebooku – co to znaczy?

Odblokowanie profilu daje jego właścicielowi dostęp do Twojego konta. Mogą wysyłać Ci zaproszenia do znajomych, wysyłać prywatne wiadomości, dodawać tagi, wspominać o Tobie w komentarzach, angażować się w Twoje posty i nie tylko. Ta osoba będzie mogła zobaczyć Twoją publiczną oś czasu i skontaktować się z Tobą na podstawie ustawień Twojego profilu. Gdy kogoś odblokujesz, będzie mógł zobaczyć Twój profil publiczny, oznaczać Cię na zdjęciach, zapraszać na wydarzenia, rozpoczynać z Tobą rozmowy i dodawać Cię jako znajomego.

Kiedy kogoś odblokować?

Profil w mediach społecznościowych to Twoja osobista przestrzeń, do której dostęp powinny mieć tylko wybrane osoby. Możesz zablokować kogoś na Facebooku, jeśli nie chcesz, aby kontaktował się z Tobą lub dawał dostęp do Twojego konta. Jeśli jest to problematyczny ex, który nie przestanie wysyłać Ci wiadomości, wścibski szef, który chce poznać lokalizację Twojego przyjęcia urodzinowego lub daleki krewny, który ocenia zdjęcia z plaży, blokowanie to prosty sposób na zachowanie dystansu.

Jeśli ktoś ciągle do Ciebie wysyła wiadomości, spamuje Twoją sekcję komentarzy, publikuje na Twojej osi czasu, oznacza Cię nieistotnymi obrazami lub tworzy uciążliwe w jakikolwiek inny sposób, być może nadszedł czas, aby go zablokować. Poza tym możesz zgłosić profil, który wydaje się sprzeczny ze standardami społeczności Facebooka. Blokowanie pomaga uniknąć nieuzasadnionego zaangażowania i rozwiązać konflikt.

Odblokowanie – nowy start

Z drugiej strony odblokowanie może być symbolem nowego startu. Na podstawie ustawień prywatności przyznaje osobie dostęp do Twoich publicznych postów i inne uprawnienia do angażowania się w Twój profil. Facebook nie powiadamia osoby, gdy zostanie odblokowana, ale możesz wysłać do siebie zaproszenie do znajomych.

Uzdrowienie to piękna rzecz, prawda? W XXI wieku część tego procesu uzdrawiania może ostatecznie oznaczać usunięcie kogoś z cyfrowego świata i dopuszczenie do okazjonalnego wpadnięcia na oś czasu na Facebooku. Kto wie, możesz nawet rozważyć wysłanie im zaproszenia do znajomych. Oni mogą wtedy wysłać ci zaproszenie do znajomych.

Sprawdź też:  Jak promować kanał na YouTube? 10 Metod

Odblokowanie profilu na Facebooku – jak to zrobić?

Oto jak zrobić ten pierwszy krok. Oto jak odblokować kogoś na Facebooku za pomocą dowolnego urządzenia. Powinniśmy pamiętać, że gdy kogoś odblokujesz, Facebook nie pozwoli ci go ponownie zablokować przez 48 godzin. To opowieść o potędze odkupienia. Każdy popełnia błędy w życiu i czasami te błędy powodują, że ktoś blokuje na Facebooku.

Lepiej nie żartuj, bo kiedy kogoś zablokujesz, twoja przyjaźń na Facebooku automatycznie się kończy. Ale jeśli nagle zostaniesz opętany duchem hojności, istnieje sposób na przebaczenie i zapomnienie. Nazywa się to odblokowaniem kogoś na Facebooku.

Żeby było jasne, odblokowanie kogoś oznacza, że ​​może zobaczyć, co publikujesz publicznie, ale nie oznacza to, że jesteś teraz znajomymi z Facebooka. Aby to zrobić, musisz wykonać dodatkowy krok, wysyłając im zaproszenie do znajomych. Centrum pomocy Facebooka zawiera więcej informacji na temat dodawania znajomych i blokowania.

Odblokowanie kogoś na Facebooku – krok po kroku

Aby odblokować kogoś na Facebooku, kliknij małą strzałkę skierowaną w dół w prawym górnym rogu ekranu. W menu kliknij „Ustawienia i prywatność”, a następnie „Ustawienia”. To przeniesie Cię na nową stronę ze wszystkimi ustawieniami konta. W lewej kolumnie kliknij „Blokowanie”. Spowoduje to przejście do sekcji, w której możesz zarządzać użytkownikami, wiadomościami, stronami itp., które zostały przez Ciebie zablokowane. W podsekcji „Blokuj użytkowników” możesz zobaczyć listę wszystkich zablokowanych przez Ciebie osób. Obok nazwy każdego zablokowanego użytkownika znajduje się przycisk „Odblokuj”. Kliknij to, aby kogoś odblokować, a następnie kliknij „Potwierdź” w oknie, które się pojawi, aby zakończyć akcję. Profil jest odblokowany, a użytkownik może zobaczyć Twoje informacje publiczne i wchodzić w interakcję z Twoim profilem.

Ważne jest, aby pamiętać, że odblokowanie kogoś nie powoduje automatycznego dodania go do listy znajomych, a Facebook nie powiadamia osoby, gdy ją odblokujesz. Każda ze stron musi wysłać zaproszenie do znajomych, które odbiorca musi zaakceptować, aby tak się stało. Nie ma limitu, ile razy możesz zablokować lub odblokować profil, ale musisz odczekać 48 godzin po odblokowaniu, aby kogoś ponownie zablokować.

Sprawdź też:  Jak łatwo zablokować znajomego na Messengerze?

Czy warto dać komuś drugą szansę?

Teraz już wiesz wszystko, co musisz wiedzieć, aby odblokować kogoś na Facebooku. Chociaż cieszymy się, że kurz opadł, a osoba z Twojej listy bloków ma kolejną szansę, pamiętaj, że będziesz musiał chwilę poczekać, zanim będziesz mógł ją ponownie zablokować. Aby uzyskać więcej informacji, Facebook udostępnia kilka zasobów w centrum pomocy, które poprowadzą Cię przez proces odblokowywania. Teraz, gdy wiesz, jakie to proste, czas wyjść i zacząć odblokowywać.